ОЦІНКА ВПЛИВУ ДИХАЛЬНОЇ ГІМНАСТИКИ ХАТХА-ЙОГИ НА ЗМІНИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ ЗА ДАНИМИ ПРОГРАМНО-АПАРАТНОГО КОМПЛЕКСУ «ОМЕГА-М» - Дикий, Б.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінка впливу дихальної гімнастики за методикою ХАТХА-ЙОГИ на функціональний стан організму людини, геронтологічні показники та адаптаційні можливості організму при допомозі програмно-апаратного комплексу «Омега-М». Матеріали та методи. Дослідження проводилось на кафедрі фізичної реабілітації факультету здоров’я та фізичного виховання. В дослідженні при йняли участь викладачі кафедри, студенти, лікарі ужгородської міської поліклініки. Для отримання даних проводився запис ЕКГ протягом 3–4 хвилин (300 кардіоциклів). ЕКГ реєструвалася в 1 стандартному відведенні, при накладенні електродів в області запясття, в положенні сидячи. Результати. найбільш дієвим впливом на зниження біологічного віку по відношенні до паспортного та рівня адаптації, вегетативної регуляції, нейрогуморальної регуляції, психоемоційного стану, комплексний показник здоров’я організму є застосування дихальної гімнастики за методикою ХАТХА-ЙОГИ. Висновки. При аналізі результатів було встановлено, що застосування помірної гіпоксії яка відбувається при затримці дихальних фаз в момент вдиху та видиху позитивно впливає на зростання рівня адаптації, вегетативної регуляції, нейрогуморальної регуляції, психоемоційного стану,комплексний показник здоров’я організму, а також до зниження біологічного віку по відношенню до паспортного. Відношення біологічного віку до паспортного віку є одним із основних маркерів якості життя у сфері громадського здоров’я.