Інфекційний контроль як складник діяльності закладів охорони здоров’я та особливості навчання пацієнтів психіатричного профілю техніки проведення гігієни рук згідно з таблицею World Health Organization - Височина, І.Л.; Полюлях, Л.О.; Василевська, І.В.; Ногаєва, Т.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: оцінка процедури миття рук у пацієнтів психіатричного профілю в межах реалізації програми ІК. Матеріали та методи. Проведення оцінки процедури миття рук у пацієнтів психіатричного профілю відповідно до рекомендацій WHO і згідно зі спрощеним алгоритмом. Результати. Пацієнти психіатричного профілю з різною тяжкістю порушень за MMSE не досягають результату навчання за алгоритмом самостійного виконання гігієнічного миття рук, передбаченого нормативом WHO. Спрощений алгоритм гігієни рук послідовно та самостійно вдалося виконати пацієнтам із нормальними когнітивними функціями та порушеннями перед деменцією, а пацієнти з рівнем нижче 23 балів за MMSE виконували завдання лише за допомогою медичних працівників. Висновки. Спрощений алгоритм виконання миття рук дозволяє сформувати навичку гігієни рук на належному рівні у пацієнтів психіатричного профілю, котрі мають більше 23 балів за MMSE. Дотримання правил гігієнічного миття рук пацієнтами з проявами деменції має виконуватися за участю медичних працівників, для чого доцільно формувати додаткові штати тренерів.