Динаміка соціальних та поведінкових чинників здоров’я серед молоді у відповідь на умови воєнного часу - Хорош, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: полягає в дослідженні поширеності основних соціальних і поведінкових факторів ризику (паління, алкоголю, фізичного навантаження тощо) серед здобувачів освіти. Матеріали та методи. Дослідження здійснювалося за крос-секційним дизайном за допомогою анонімного онлайн-опитування із використанням спеціально розробленої у Google Forms анкети протягом травня-червня 2022 р. В опитуванні взяли участь 206 респондентів (68 чоловіків та 138 жінок). Результати. Під час аналізу сімейного стану респондентів було з’ясовано, що 59,7% опитаних самотні. 9,3% проживають самі, простежується достовірна різниця, залежно від статі: 13,2% у чоловіків проти 2,17% у жінок, р=0,001. 21,3% опитаних палять, при цьому визначено достовірну різницю між чоловіками та жінками – 32,3% та 15,9%, відповідно, р=0,007. У 36–37% респондентів спостерігається підвищення інтенсивності паління, а зворотна реакція у вигляді відмови або зменшення інтенсивності паління більша серед жінок – 29% проти 13,5% серед чоловіків. Аналіз зміни характеру вживання алкогольних напоїв на фоні початку збройного конфлікту свідчить: лише невелика частина респондентів говорить про збільшення рівня вживання алкоголю (8,1% чоловіків та 6,3% жінок). На погіршенні якості сну наголошують 70,8% респондентів (58,8% чоловіків та 76,8% жінок), р=0,008. Серед чоловіків основним засобом «штучного» заспокоєння є вживання тютюнових виробів (58,82%), водночас жінки надають перевагу вживанню лікарських засобів (72,54%). Висновки. Як видно з результатів, особливої уваги потребує питання паління та вживання заспокійливих засобів серед здобувачів освіти.