Завдання системи громадського здоров’я з формування в населення навичок здорового способу життя та відповідального ставлення до особистого здоров’я - Миронюк, І.С.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження. Визначити заходи, форми і методи системи громадського здоров’я по формуванню навичок здорового способу життя у населення та відповідального ставлення до особистого здоров’я. Матеріали та методи. Соціологічний, статистичний, структурно-логічного аналізу, бібліосемантичний,. Соціологічним дослідженням охоплено 46 керівників територіальних громад, 80 сімейних лікарів та 126 респондентів із числа дорослого населення. Дослідження проводилося з використанням спеціально розробленої анкети. В ході дослідження дотримано принцип збереження конфіденційності інформації про респондентів. Участь у дослідженні була добровільною. Статистичне опрацювання результатів опитування проводилося з використанням загальноприйнятих методів медичної статистики. Результати дослідження та їх обговорення. Опитані керівники територіальних громад, сімейні лікарі та населення визначили необхідні заходи системи громадського здоров’я з формування навичок здорового способу життя, а також найбільш прийнятні форми, комунікаційні методи та шляхи впровадження заходів з формування навичок здорового способу життя та відповідального ставлення до особистого здоров’я. Висновки. Використовуючи сучасні форми та комунікативні методи, науково обґрунтовані заходи, система громадського здоров’я має можливість істотно вплинути на рівень формування навичок здорового способу життя у населення та відповідального ставлення до особистого здоров’я.