Епідеміологія захворювань колінного суглоба серед дорослого населення Закарпатської області як показник до реконструктивної хірургічної допомоги - Слабкий, Г.О.; Василинець, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити та проаналізувати показники захворюваності та поширеності серед дорослого населення Закарпатської області захворювань колінного суглоба, при яких необхідна реконструктивна хірургічна допомога. Матеріали та методи. Матеріали: дані галузевої статистичної звітності по Закарпатській області за 2020–2022 роки. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний та структурно-логічного аналізу. Результати та їх обговорення. В ході дослідження встановлено зростання захворюваності дорослого населення Закарпатської області та поширеності серед нього таких хвороб колінного суглоба, як деформуючий артроз 3–4 ступеня, посттравматичний артроз, неправильно зрощеного перелому колінного суглоба, дисплазії, асептичний некроз. Встановлено, що в розрізі адміністративних територій області вказані показники мають достовірну різницю. Висновки. Показники захворюваності та поширеності серед дорослого населення області хвороб колінного суглоба є чинниками формування системи реконструктивної хірургічної допомоги населенню.