Застосування рефлексотерапії в пацієнтів після перенесеного інсульту - Сабадош, М.В.; Русин, Л.П.; Дуткевич-Іванська, Ю.В.; Лесь, М.Б. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою дослідження є аналіз досліджень ефективності методик рефлексотерапії при больових синдромах у пацієнтів після інсульту. Матеріали і методи дослідження. Для досягнення поставленої мети нами проаналізовано наукові статті, в яких описуються лікування рефлексотерапією при больових синдромах. Критеріями включення в цих дослідженнях були пацієнти з інсультом та больовим синдромом. Результати дослідження. Однією з найбільш значущих дискусій у рефлексології є її ефективність у боротьбі з кількома симптомами захворювань. Рівень захворювання та біль зменшуються, коли пацієнти отримують рефлексотерапію. Як додаткова терапія, рефлексотерапія, здається, працює краще зі звичайним лікуванням для лікування певних захворювань. Найзначніші дискусії в практиці рефлексотерапії пов’язані з аспектом здоров’я, безпеки та гігієни. Окрім цього, принципи та практика рефлексології як додаткової терапії важливі для забезпечення надійності застосування цієї терапії. Зарубіжні автори Ping Wu та Edward Mills дослідили 56 статей, в яких описувалися дослідження впливу рефлексотерапії при больових синдромах. Їхні дослідження мали наступні висновки: по-перше, є переконливі докази того, що рефлексотерапія може відігравати роль у реабілітації після інсульту. Як основні, так і альтернативні методи лікування і реабілітації продовжують вивчатися науковцями різних країн, в тому числі України. Наприклад, автор Чіжикова М.Є. досліджувала рефлексотерапію, зокрема акупунктуру, у комплексному лікуванні постінсультних пацієнтів з хронічним болем у спині. Також цікаві дослідження були представлені авторами Коваленко О.Е. та Чіжиковою М.Є. В статті вперше проаналізовані зв’язки больових синдромів між собою. Висновки. Аналізуючи вищезгадані дослідження ми можемо зробити певні висновки щодо переваги застосування рефлексотерапії, а саме в комплексі з традиційною реабілітацією, до позитивних змін показників головного болю та болю в спині у пацієнтів після перенесеного інсульту.