Законодавче підґрунтя надання соціальних послуг як інструменту збереження громадського здоров’я - Гуцол, І.Я.; Брич, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження. Громадське здоров’я – це не лише сукупність фізичних і медичних показників здоров’я населення, але й важливий індикатор соціального та економічного добробуту суспільства. Забезпечення адекватного доступу до соціальних послуг та врахування їхнього впливу на громадське здоров’я можуть виявитися ключовими факторами для поліпшення життя та здоров’я суспільства в цілому, оскільки спрямовані на підтримку осіб з обмеженими можливостями, дітей, літніх громадян, сімей в складних життєвих ситуаціях та інших категорій громадян. Важливим аспектом ефективності цих послуг є законодавче забезпечення їх надання, регулювання та контроль. У статті досліджуються та висвітлюються ключові аспекти законодавчого масиву, який визначає правові рамки для надання соціальних послуг в Україні. Матеріали та методи. Матеріали: законодавчі та нормативні акти, що регулюють сферу соціальних послуг. Методи: бібліосемантичний, структурно-логічний, документальний та контент-аналізи. Результати. У даній статті розглянуто правову базу сфери соціальних послуг, викладено аналіз законів, постанов, наказів та інших нормативних актів, визначено ключові поняття та терміни. Висновки. Результати дослідження показали, що законодавче підґрунтя, яке лежить в основі надання соціальних послуг в Україні, становить складну систему, яка регулює процес надання та отримання соціальної підтримки і здатна сприяти запобіганню, подоланню та мінімізації негативних наслідків складних життєвих обставин за умови злагодженої співпраці між різними суб’єктами та узгодженості дій всіх зацікавлених сторін.