Рівень поінформованості населення про туберкульоз за результатами анкетування - Данилюк, Г.В.; Корнага, С.І.; Лотоцька, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінити санітарно-освітній рівень поінформованості населення про туберкульоз. Матеріали і методи. Опитано 152 особи переважно молодого і середнього віку, з них 71% жіночої і 29% чоловічої статі, за допомогою складеною нами анкети, яка містила 28 питань, що детально відображали знання респондента про туберкульоз. Методи дослідження: бібліосемантичний, соціологічний, аналітичний, статистичний. Результати. Результати анкетування показали непогану поінформованість населення про туберкульоз. 50,7% респондентів вважають, що в Україні зараз є епідемія туберкульозу, а 53,9% – що ця хвороба супроводжує людство з давніх-давен. 88,2% опитаних назвали основним симптомом захворювання кашель, більше половини назвали також інші клінічні вияви. 84,2% опитаних правильно назвали збудника туберкульозу, а 90% знають, що захворіти може кожен. 42% респондентів вважають, що будь-яка форма туберкульозу заразна, 53% – що лише легенева. 92,1% респондентів знають, що туберкульозом найчастіше можна інфікуватися повітряно-краплинним шляхом у місцях, де є багато людей і закрите приміщення або де є хворі люди, які кашляють та чихають, тощо. 89,5% називають цю хворобу небезпечною для всіх, але лише 6,6% вважають, що частіше хворіють люди з групи ризику. Згідно з результатами опитування, 63% респондентів дбають про своє здоров’я і проходять ФГ один раз на рік. Про вакцину БЦЖ правильно відповіли 70% опитаних. Висновки. Проведене дослідження свідчить про не зовсім достатню санітарно-просвітницьку роботу медиків, і насамперед лікарів-фтизіатрів, щодо інформування населення про основні проблеми туберкульозу, яку необхідно посилити.