Ставлення студентської молоді до свого здоров’я в умовах війни - Кий-Кокарєва, В.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити процес формування готовності студентів медичного закладу до збереження і зміцнення здоров’я в умовах війни. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження слугували результати соціологічного опитування 450 студентів. У процесі дослідження застосовані такі методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. З початком війни спостерігається суттєва зміна ціннісних пріоритетів. На передній план виходять особиста безпека та безпека рідних. Особисте здоров’я поки не займає важливого місця у свідомості респондентів. Установлено основні негативні фактори впливу на стан здоров’я студентів в умовах війни. До них насамперед можна віднести такі шкідливі звички, як тютюнопаління (68,3%) та вживання алкоголю (65,1%). Це може бути спричинене стресом і невпевненістю, що виникають в умовах війни. Здоровий спосіб життя стає менш пріоритетним, що може мати негативний вплив на фізичне та психічне здоров’я студентів. Крім того, спостерігається високий рівень чинників нездорового способу життя серед студентів. Серед цих факторів особливу увагу слід звернути на комп’ютерозалежність, оскільки 63,7% студентів проводять за комп’ютером понад шість годин щодня. Разом із тим в умовах війни проти російської агресії також з’явились такі емоційні чинники, як страх за власне життя та життя рідних. Ці фактори, разом з іншими стресовими ситуаціями, можуть спричиняти ментальне виснаження. Загалом, результати аналізу вказують на те, що умови війни можуть мати серйозний вплив на фізичне та психічне здоров’я студентів і молодь потребуює ретельної уваги та підтримки. Висновки. Війна проти російської агресії негативно впливає на стан здоров’я студентської молоді.