Обґрунтування моделі інтегрованої системи первинної медико- санітарної допомоги - Лехан, В.М.; Гриценко, Л.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою дослідження є обґрунтування, розробка та оцінка потенційної ефективності моделі інтегрованої системи первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) Матеріали та методи. Проведено аналіз безперервності ПМСД, вивчено вплив відносин між власником закладів ПМСД, замовником медичних послуг та надавачами ПМСД, розроблено модель інтеграції системи ПМСД та оцінено її потенційну ефективність. Використано такі методи: аналітичний, соціологічний, концептуального моделювання, соціологічний, експертних оцінок. Результати. Узагальнення матеріалів каскадного аналізу свідчить про виражену фрагментарність існуючої системи ПМСД. Стосунки між надавачами ПМСД, замовниками послуг та власників закладів не забезпечують ефективності ПМСД. Обґрунтована модель інтегрованої системи ПМСД, провідне місце в якій відводиться континууму заходів, що забезпечують пов’язаність етапів медичної допомоги на рівні ПМСД та діадичного зв’язку з вторинним рівнем допомоги. Складниками моделі є також набір компонентів, що забезпечують прихильність пацієнтів до лікування, зміцнення структури ПМСД, в тому числі й через поліпшення взаємодії з власниками закладів ПМСД та замовником медичних послуг, удосконалення цифрової охорони здоров’я відповідно до потреб ПМСД, а також сукупність допоміжних служб, які служать підтримці безперервності ПМСД. Запровадження моделі може потенційно зменшити рівень запобіжних госпіталізацій дорослого населення з амбулаторно-чутливими захворюваннями на 28,2-32,9%. Висновки. Дослідженням встановлено, що первинна медико-санітарна допомога в Україні характеризується високим рівнем фрагментації, дефектами зв’язків з різними інституціями, від яких залежить функціонування ПМСД. Обґрунтована модель інтегрованої системи ПМСД, запровадження якої може істотно зменшити рівень госпіталізацій населення та в перспективі позитивно вплинути на динаміку здоров’я населення України.