Формування стоматологічної культури серед школярів як соціально-педагогічна проблема - Мельник, В.С.; Дячук, Е.Й.; Горзов, В.В.; Гриненко, Є.М.; Мельник, С.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – розкрити соціально-педагогічний аспект проблеми формування стоматологічної культури школярів. Матеріал та методи. Проведене анкетне опитування учнів 9–11 класів та вчителів загальноосвітніх шкіл м. Ужгорода. Результати дослідження. Серед факторів, що шкодять стоматологічному здоров’ю, найчастіше учні вказували на погану гігієну ротової порожнини – 398 (95,2%), тютюнопаління – 282 (67,5%), вживання спиртних напоїв – 193 (46,2%), ігнорування профілактичних оглядів у лікаря-стоматолога – 180 (43,1%). Більшість школярів – 133 (31,8%) – використовує для чищення зубів зубну пасту для дорослих, меншість –дитячу. За оцінкою самих школярів, більшість із них (224 респонденти, 53,6%) багато дізналася у школі про стоматологічне здоров’я. Лише 34 (8,1%) респонденти вважають, що жодних нових знань у цій сфері вони не набули. У роботі 6,2% вчителів чітко проявляється установка на цілісний розвиток стоматологічної культури школярів, яскраво виражена потреба в опрацюванні недостатніх стоматологічних знань та умінь. У 42,5% вчителів хороша, а в 48,4% освітян задовільна установка на розвиток стоматологічної культури учнів. 2,9% вчителів опинилися на недопустимо низькому рівні роботи з питань стоматологічних знань, умінь та навичок учнів. Висновки. Розвивати у дитини позитивне ставлення до здорового способу життя та збереження стоматологічного здоров’я можна лише у разі докладання спільних зусиль дитячих стоматологів, педагогів та батьків із застосуванням різних форм санітарно-просвітницької роботи.