Наслідки війни з російською федерацією для громадського здоров’я України - Миронюк, І.С.; Слабкий, Г.О.; Щербінська, О.С.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
За даними експертів, війна між Україною та росією може стати однією з найбільш кровопролитних у сучасній історії, адже масштаби втрат з обох боків вже значно вищі, ніж у типовій війні сучасної доби. Метою дослідження є визначення наслідків війни з російською федерацією для громадського здоров’я України в регіонах, які тимчасово окуповані російськими військами та які знаходяться у зоні бойових дій. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження стали дані наукової літератури та особистий практичний досвід з організації охорони здоров’я населення. У дослідженні використано метод системного підходу, бібліосемантичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. Проведений аналіз наслідків війни з рф для громадського здоров’я у регіонах, які є тимчасово окупованими та знаходяться у зоні активних бойових дій, свідчить про те, що вони комплексні і включають такі групи: медико-демографічні, соціально-економічні та поведінково-біологічні. До основних негативних медико-демографічних наслідків належать такі: зростання рівня захворюваності населення на соціально значущі та інфекційні хвороби, ментальне виснаження зі зростанням рівня психологічних та психічних проблем при високому ризику розвитку посттравматичного стресового розладу зі зростанням рівня загальної та передчасної смертності населення без отримання медичної допомоги та із самолікуванням з високим рівнем вимушеної міграції населення. До основних соціально-економічних наслідків, які негативно впливають на стан громадського здоров’я, належать такі: трагічна втрата рідних, житла та майна, зниження економічного рівня забезпечення населення, втрата значною часткою населення соціального статусу, низький рівень доступу до мережі Інтернет та до мобільного зв’язку або його повна відсутність (вимушена ізоляція), значне пошкодження інфраструктури системи енергозабезпечення життєдіяльності, низький рівень доступу до медичних послуг та лікарських засобів. До основних поведінково-біологічних наслідків, які негативно впливають на стан громадського здоров’я, належать такі: втрата попередніх сталих умов якісного життя, проживання у несприятливих санітарно-гігієнічних умовах та у постійному стресі, втрата мотивації до поведінки, скерованої на відповідальне ставлення до особистого здоров’я. Висновки. Війна з рф має значний негативний вплив на стан громадського здоров’я в Україні.