Паліативна та хоспісна допомога в Харківському регіоні в перший рік війни - Nesterenko, V.H.; Peresypkina, T.V.; Shevchenko, O.S.; Sarkhadova, I.I. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Паліативна та хоспісна допомога (ПХД) надається у спеціалізованих установах (хоспісах), паліативних відділеннях та палатах інших спеціалізованих та багатопрофільних лікарень та силами мобільних бригад. У 1999 році у Харкові для надання ПХД пацієнтам Харківського регіону був створений «Хоспіс» – комунальне підприємство Харківської обласної ради, що має неврологічне та онкологічне відділення. Метою є аналіз показників роботи харківського «Хоспісу» у перший рік повномасштабної війни з росією порівняно з 2016–2021 рр. та оцінка успішності адаптації лікарні до умов воєнного часу. Матеріали та методи. Для дослідження використані бібліосемантичний та медико-статистичний методи, а також метод системного аналізу. Результати. У результаті дослідження встановлено, що за період 2019–2022 рр. 96,9% пацієнтів «Хоспісу» були меш- канцями Харківського регіону. Серед пацієнтів «Хоспісу» за цей період переважали жінки (407 (68,4%) пацієнтів), а 486 (81,7 %) паліативних пацієнтів з онкологічними захворюваннями та дегенеративними хворобами нервової системи були старшими за 70 років. Був виявлений дефіцит кадрів «Хоспісу» серед медичного та допоміжного персоналу (22,0%), який збільшився приблизно удвічі порівняно з довоєнним 2021 роком (з 11,9%). При цьому кількість проведених паліативними пацієнтами ліжко-днів у 2022 році, навпаки, збільшилася приблизно на 5% (з 92,96 % від нормативу в 2021 році до 97,70% у 2022 році). У 2022 році за результатами перебування у «Хоспісі» померло 113 (91,1%) пацієнтів. Летальність пацієнтів «Хоспісу» за перший рік війни незначно перевищувала середній показник за останні 2019–2022 рр. (89,6%). Висновки. «Хоспіс» продемонстрував високу адаптивність до умов воєнного часу і може збільшити свій внесок у ПХД Харківського регіону після війни.