Синергічний вплив зловживання алкоголем і захворювань, що передаються статевим шляхом, на мікробіоту кишечника та піхви в жінок фертильного віку - Подольський, Вол.В.; Подольський, Вас.В.; Медведовська, Н.В.; Рибінський, Ю.М.; Сопко, Я.О.; Стовбан, І.В.; Пономарьова, І.Г. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою дослідження є вивчення комбінованого впливу факторів зловживання алкоголем та захворювань, що передаються статевим шляхом, на зміну мікробіоти кишківника та піхви у жінок фертильного віку. Матеріалами для дослідження слугували результати бактеріологічних досліджень мікрофлори піхви та товстої кишки (обстежено 80 пацієнток, 30 жінок віднесені до основної групи І, 30 – до основної групи ІІ та 20 – до контрольної групи). Посіви на щільні середовища здійснювали секторним методом. Ідентифікацію лактобактерій проводили за морфтинкторіальними та культуральними властивостями. Кількість мікробних клітин розраховувалась після підрахування колоній та перерахування даних в десятинні логарифми, кількість бактерій в 1 г біологічного матеріалу мікробіоти товстої кишки вираховували за кількістю колонієутворюючих одиниць при висіві з максимального розведення з урахуванням обсягу посівного матеріалу. Результати дослідження переконують у наявності більш значних зміни в мікробіоті кишківника жінок, які зловживають алкоголем та мають інфекції, що передаються статевим шляхом, порівняно з жінками, які мають лише фактор зловживання алкоголем. Так, встановлене зменшення кількості паличок Fucmicutes потенційно може призводити до проблем з травленням. Крім того, у жінок як з алкогольною залежністю, так і з інфекціями, що передаються статевим шляхом, спостерігалися порушення мікробіоценозу піхви, що характеризувалися збільшенням частоти і кількісних показників умовно патогенних мікроорганізмів. Частіше виявляли патогенні стафілококи, ентерококи та ентеробактерії, такі як кишкова паличка, при одночасному зниженні рівня висівання лактофлори. Кандида діагностувалася практично у кожної четвертої жінки (25% пацієнтів). Висновки. Отримані результати дослідження доводять важливість синергічного впливу зловживання алкоголем та інфекцій, що передаються статевим шляхом, на здоров’я жінок фертильного віку, що підкреслює доцільність цілеспрямованих втручань для відновлення мікробіоти кишківника та піхви у таких пацієнток.