Депресія як вагомий соціально- економічний наслідок серед пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу та неалкогольною жировою хворобою печінки - Рего, О.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Мета цього дослідження полягала в аналізі рівня обізнаності та ставлення лікарів загальної практики до ведення пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу та неалкогольною жировою хворобою печінки, супутніх проявів депресії та ідентифікації перешкод у психоемоційному догляді на первинному рівні медичної допомоги. Особлива увага була приділена визначенню стратегій для поліпшення догляду за такими пацієнтами. Матеріали та методи. У дослідженні використано крос-секційний аналіз та анонімне анкетування 42 лікарів ЗПСМ у Закарпатській області. Відповіді анкет були проаналізовані якісно та кількісно із застосуванням програми Jamovi для статистичної обробки даних. Результати. Результати виявили значну зацікавленість лікарів у навчанні та розвитку в області ведення пацієнтів із ЦД2, НАЖХП і депресією, хоча було також виявлено прогалини в знаннях та наявності ресурсів. Відзначалася потреба в удосконаленні навчальних програм та введенні ефективніших інструментів скринінгу. Висновки. Висновки дослідження підкреслюють необхідність інтеграції зусиль для поліпшення якості допомоги пацієнтам із ЦД2, НАЖХП і супутньою депресією, підвищення рівня прихильності до лікування та покращення загального рівня здоров'я і добробуту цієї категорії пацієнтів.