Епідеміологія меланоми шкіри серед дорослого населення Чернігівської області в передвоєнний період - Шень, Ю.М.; Жеро, С.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – дослідити та проаналізувати епідеміологічні показники меланоми шкіри дорослого населення Чернігівської області в передвоєнний період. Матеріали і методи. Матеріали: дані галузевої статистичної звітності по Чернігівській області за 2020 та 2021 рр. Методи: медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. У Чернігівській області в передвоєнний період відзначається негативна епідеміологічна ситуація щодо меланоми шкіри серед дорослого населення, яка характеризується підвищенням рівня захворюваності населення на меланому шкіри з показником 7,6 у розрахунку на 100 тис населення у 2021 р. з перевищенням в області загальнонаціонального показника (1,15 рази): 7,6 проти 6,6 відповідно; в області реєструється достатньо високий рівень виявлення захворювання в занедбаних стадіях: III – 6,3%, IV – 7,9%; показник п’ятирічної виживаємості коливається у межах 64%, що відповідає загальнонаціональним показникам. Усі показники, що вивчалися та аналізувалися, мають достовірну різницю у розрізі адміністративних територій області. Висновки. Отримані результати дослідження вказують на необхідність оптимізації організаційних профілактичних заходів та посилення інформаційно-просвітницької діяльності серед населення.