Аналіз нормативного забезпечення роботи медичних сестер у дошкільних навчальних закладах України - Данко, М.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – провести аналіз стану нормативно-правового забезпечення медичної допомоги в дошкільних навчальних закладах, визначити недоліки та прогалини у цьому питанні, які потребують вирішення, що призведе до вдосконалення роботи медичних підрозділів у дошкільних навчальних закладах. Матеріали та методи. У ході дослідження опрацьовано основні нормативно-правові акти у сфері охорони здоров’я та освіти України. Під час виконання роботи було використано бібліосемантичний метод, метод контент-аналізу та системний підхід. Результати. Установлено численну кількість невідповідностей та протирічь у нормативно-правових актах, які регулюють надання медичних послуг у закладах освіти, зокрема дошкільних навчальних закладах. Також існує велика кількість прогалин у таких аспектах, як комунікація між медичними працівниками закладів освіти та закладів охорони здоров’я, що має негативний вплив на доступність, безперервність та якість надання кваліфікованої медичної допомоги вихованцям дошкільних навчальних закладів. Висновки. Існуючі нормативи та законодавство в Україні вимагають подальшого вдосконалення для відповідності міжнародним стандартам у сфері медичної допомоги в освітніх закладах.