Вплив війни на кадрове забезпечення первинної медико- санітарної допомоги в Закарпатській області - Керецман, А.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – оцінка динаміки кадрового забезпечення ПМСД на регіональному рівні в динаміці за 2020–2022 рр. Матеріали та методи. Основним методом для дослідження слугував статистичний. Як джерела інформації використано дані Центру медичної статистики МОЗ України та галузевої статистичної звітності Закарпатської області за 2020–2022 рр. Результати. У статті представлено результати оцінки кадрового потенціалу Закарпатської області: за чисельністю лікарів ЗП/СМ, показниками забезпеченості, укомплектованості ЗОЗ, за кількістю лікарів і середнього медперсоналу в ЦПМСД області у динаміці за 2020–2022 рр. Висновки. На кінець 2022 р. дефіцит лікарів ЗП/СМ зріс на 19,3% (за кількістю фізичних осіб – на 9%). Показник укомплектованості становить 85,56% (з урахуванням сумісництва – 84,94%) та знижується в динаміці. Показник забезпеченості в 1,5 рази переважає загальноукраїнський та на 7% упав відносно 2020 р. Частка лікарів ЗП/СМ від загальної кількості лікарів у динаміці зменшилася на 5% та на 6% є вищою, ніж по Україні. Дефіцит лікарів ЗП/СМ в ЦПМСД регіону зріс на 35,8% (з урахуванням фізичних осіб – на 30,5%); більшою мірою лікарських посад, аніж посад середнього медперсоналу (16,6% проти 15,7% та 20,6% проти 15,6%). Співвідношення лікарів ЗП/СМ та середнього медперсоналу в ЦПМСД у Закарпатті в 2022 р. становить 1:1,8 (в Україні – 1:1,6) і поступово знижується та є значно меншим за середньоєвропейське значення (від 1:4 до 1:7). Аналіз даних доводить вплив війни на стан кадрового забезпечення ПМСД.