Аналіз захворюваності населення Чернігівської області на злоякісні новоутворення органів травлення - Шень, Ю.М. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета роботи: дослідити та проаналізувати показники п’ятирічної захворюваності населення Чернігівської області на злоякісні новоутворення органів травлення Матеріали і методи. Матеріали: дані канцер-реєстру Чернігівської області за період 2017-2021 рр. Матеріали: медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. За роки дослідження (2017-2021рр) показник захворюваності населення області на злоякісні новоутворення органів травлення скоротився на 9,8 % і склав 94,0; показник захворюваності населення на злоякісні новоутворення ротової порожнини зріс на 7,4 % і склав 8,7; показник захворюваності населення на злоякісні новоутворення шлунка знизився на 20,0 % і склав 23,2; показник захворюваності населення на злоякісні новоутворення прямої кишки зріс на 4,8% і склав 24,0 в розрахунку на 100 тис. населення. Висновки. В ході проведеного аналізу встановлено достовірні коливання показників захворюваності населення області за окремими нозологіями в розрізі адміністративних територій.