Стан периферичного кровообігу у хворих на інфекційну екзему з локалізацією вогнищ ураження на верхніх кінцівках - Чубірко, К.І.; Мигович, І.І. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Вступ. Інфекційна екзема залишається актуальною проблемою сучасної дерматології. Це зумовлено її широкою розповсюдженістю, нез’ясованістю багатьох механізмів розвитку, поліморфізмом клінічних проявів і нерідкою резистентністю до традиційних засобів терапії. Залишається недостатньо з’ясованим стан периферичного кровообігу у хворих на інфекційну екзему. Мета. Визначення функціонального стану окремих ланок периферичного кровообігу у хворих на інфекційну екзему. Матеріали та методи. Під спостереженням знаходилося 28 хворих на інфекційну екзему з локалізацією вогнищ ураження на верхніх кінцівках. Досліджували Vps, Ved, S/D, RI та РI у підпахвовій, плечовій, ліктьовій і променевій артеріях. Результати. Установлено сегментарне порушення функціонального стану периферичного кровообігу. Збереження фізіологічної васкуляризації у підпахвовій артерії супроводжується її пригніченням у плечовій, ліктьовій і променевій артеріях. Отримані результати свідчать про наявність у хворих інгібованого стану опірності судин та їх пульсаційної інертності, що потребує відповідної корекції. Висновки. У хворих на інфекційну екзему спостерігаються сегментарні порушення функціонального стану периферичного кровообігу, котрі полягають у наявності пригнічення опірності судин та їх пульсаційної інертності у його середній і дистальній ділянках. 1. Vps, Ved, S/D, RI та РI дають змогу оцінить функціональний стан периферичного кровообігу у хворих на інфекційну екзему та можуть розглядатись як один із критеріїв ефективності лікування, яке призначається. 2. До терапевтичного арсеналу засобів корекції при інфекційній екземі доцільно включати препарати, що володіють відповідним впливом на функціональний стан периферичного кровообігу.