Взаємозв’язки мотивації та академічної успішності серед здобувачів вищої медичної та медсестринської освіти в умовах сучасних викликів - Кирилів, М.В.; Бекус, І.Р.; Криницька, І.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – провести компаративний аналіз наукових джерел, пов’язаних із навчальною мотивацією та академічною успішністю здобувачів вищої медичної та медсестринської освіти в Україні та світі в умовах сучасних викликів. Матеріали та методи. Для аналізу наукових джерел були використано наукометричні бази даних (Google Scholar, PubMed), сайти наукових фахових видань, репозиторії закладів вищої освіти. Результати. У статті проаналізовано взаємозв’язок мотивації та академічної успішності здобувачів вищої медичної та медсестринської освіти. Академічна успішність значною мірою залежить від індивідуальної структури здобувача освіти, при цьому головну роль відіграє мотивація. Підвищена внутрішня мотивація позитивно впливає на академічну успішність студентів-медиків через глибоку стратегію навчання та більші зусилля у навчанні. Висновки. Умови сьогодення, що продиктовані реформуванням галузі вищої освіти, пандемією COVID-19 та воєнним станом в Україні, вимагають пошуку інноваційних підходів до підвищення академічної мотивації студентів-медиків.