Формування психоемоційного навантаження у медичних сестер відділень інтенсивної терапії - Паламарчук, М.І.; Іванова, Л.А.; Гарас, М.Н. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити компоненти психоемоційного навантаження медичних сестер відділення анестезіології та інтенсивної терапії на підставі аналізу кваліфікаційних вимог та особливостей роботи у структурному підрозділі відповідного профілю на прикладі міського закладу охорони здоров’я. Матеріали та методи. Проаналізовано особливості роботи середнього медичного персоналу в умовах відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Центральна міська клінічна лікарня» м. Чернівці, зокрема сестри медичної – анестезистки та медичної сестри постової, в аспекті професійних кваліфікаційних вимог на прикладі річного звіту діяльності відповідного підрозділу за 2023 р. у розрізі формування психонавантажувальних чинників. Результати. Установлено, що основними аспектами професійної активності та, відповідно, чинниками психоемоційного навантаження сестри медичної – анестезистки є участь у виконанні анестезіологічного забезпечення різнопланових пацієнтів загальнохірургічного, гінекологічного, офтальмологічного, оториноларингологічного профілів, у тому числі дітям. Основним контингентом пацієнтів відділення були хворі хірургічного профілю, а основою професійної діяльності медичних сестер відділення анестезіології та інтенсивної терапії є виконання лікарських призначень, зокрема трансфузій еритроцитовмісних компонентів крові та свіжозамороженої плазми, внутрішньовенних інфузій глюкозо-сольових розчинів та кровозамінних рідин та довенні ін’єкції. Висновки. Основними передумовами та причинами психоемоційного навантаження на середній медичний персонал відділення анестезіології та інтенсивної терапії можна вважати чинники вертикального впливу суспільного, галузевого, профільного характеру у поєднанні з професійним навантаженням на конкретному робочому місці та особистісними характеристиками.