Визначення окремих ключових критеріїв формування моделі реабілітаційної допомоги пацієнтам після перенесеного мозкового інсульту на рівні територіальної громади - Петруніна, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: визначити та обґрунтувати ключові критерії формування моделі реабілітаційної допомоги пацієнтам після перенесеного мозкового інсульту на рівні територіальної громади як основи формування реабілітаційного маршруту пацієнта. Матеріали та методи. Використано результати напрацювань науковців та практиків у сфері реабілітаційної допомоги населенню, нормативно-правові акти в сфері реабілітації в охороні здоров’я України, власний практичний досвід організації реабілітаційної допомоги. Застосовано методи контент-аналізу, структурно-логічного аналізу та концептуального моделювання. Результати. При формуванні індивідуального реабілітаційного плану і, відповідно, індивідуального реабілітаційного маршруту фахівцям МРК (мультидисциплінарної реабілітаційної команди) після завершення реабілітаційного циклу в закладі реабілітаційної допомоги і переведенні пацієнта на етап реабілітації в громаді потрібно враховувати низку умов, при яких даний етап буде ефективним і досягне реабілітаційних цілей: наявність і функціональність на рівні громади суб’єктів надання реабілітаційних послуг; доступність на території громади надавачів реабілітаційних послуг, що функціонують за межами закладу охорони здоров’я; наявність можливостей отримання реабілітаційних послуг в мобільному режимі та/або в умовах телереабілітації. Висновки. На рівні кожного кластеру надавачів реабілітаційної допомоги можливе існування різних моделей реабілітаційної допомоги пацієнтам на рівні територіальної громади. Формування цих моделей має засновуватися на визначених ключових критеріях спроможності територіальної громади.