До питання готовності батьків долучитися до заходів із попередження виникнення офтальмологічної патології у дітей - Денисюк, Л.І.; Повєткіна, Т.М. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Метою написання публікації став аналіз результатів соціологічного дослідження готовності батьків долучатися до заходів із попередження розвитку патології зорового аналізатора у їх дітей. Матеріали і методи дослідження. Первинним матеріалом для написання публікації стали результати соціологічного дослідження за спеціально розробленими анкетами опитування батьків щодо їх інформованості та готовності взяти участь у профілактичних програмах по збереженню зору з дитинства (всього 422 анкети). Опитування проводилося добровільно та анонімно. Методами дослідження були: медико-статистичний, соціологічний, контент-аналіз, системний підхід та системний аналіз. Результати дослідження. Виявлену низьку інформованість батьків щодо виявлення ранніх ознак розвитку порушень функцій зору у дітей різного віку. В дослідженні виявлені джерела, які користуються найбільшою довірою у населення, які зможуть доповнити інструментами інформаційне забезпечення населення. Виявлена потреба у системних профілактичних оглядах в освітніх закладах та/або державних профілактичних програмах, які на думку батьків сприятимуть попередженню виникнення офтальмологічної патології в дитячому віці. Висновки. Результати проведеного соціологічного дослідження дозволили виявити проблему низької інформованості батьків, в родинах яких зростають діти, про тенденції, причини та перші прояви порушення функцій зору в дитячому віці. Маючи значні проблеми з інформованістю про ознаки та наслідки виникнення офтальмопатології в дитячому віці, батьки воліють покластися на медиків, освітян, державні профілактичні програми та регулярні профілактичні огляди та, не готові в повній мірі долучитися до участі в комплексних заходах з попередження порушень зору з дитинства, як і не готові в повній мірі взяти на себе відповідальність за формування здорових функцій зору у власних дітей. Виявлені результати є цінним підґрунтям для прийняття виважених управлінських рішень, формування регіональних програм, розробки комплексних системних заходів з впровадження сучасного медико-організаційного підходу до вирішення означеної проблеми.