Визначення потенційних джерел впливу на формування здорових харчових моделей поведінки студентської молоді в сучасних умовах навчання - Лепканич, А.О.; Миронюк, І.С. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: визначити основні потенційні джерела впливу на здобувачів освіти для формування мотивації застосування здорових харчових моделей поведінки студентської молоді в сучасних умовах набуття вищої освіти. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження виступили опубліковані результати робіт вчених та результати наших попередніх досліджень. На різних етапах використано бібліосемантичний метод, метод структурно-логічного аналізу та описового моделювання. Результати. Визначено потенційні джерела впливу на представників цільової групи дослідження (студентська молодь) у забезпеченні реалізації ключових аспектів мотивації студентської молоді до формування власного здорового режиму харчування в процесі здобуття освіти в закладі вищої освіти. На різних етапах формування мотивації як основними джерелами впливу було визначено і обґрунтовано: керівництво закладів освіти, представників однолітків, формальні та неформальні лідери студентського колективу, науково-педагогічні працівники та академнаставники груп студентів. Висновки. Запропонований перелік потенційних джерел впливу на здобувачів освіти для формування мотивації застосування здорових харчових моделей поведінки не є сталим і вичерпним. В кожних конкретних умовах значення та питома вага впливу кожного із джерел може змінюватися, але їх комплексне застосування на усіх етапах є важливим для досягнення мети: створення умов в закладі вищої освіти, коли здобувачі освіти можуть і хочуть практикувати здорове харчування.