Стан церебральної венозної гемодинаміки у пацієнтів з різними видами головного болю - Калашніков, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета. Вивчення особливостей церебральної венозної гемодинаміки у пацієнтів з мігренню (М), головним болем напруги (ГБН) та цервікогенним головним болем (ЦГБ). Матеріали та методи. Було досліджено 458 пацієнтів молодого віку (18–44 років, чоловіків – 203, жінок – 255) з різними видами головного болю; в т.ч. М – 124 пацієнти, ГБН – 186 пацієнтів, ЦГБ – 146 пацієнтів. Досліджувалися показники максимальною лінійної швидкості кровотоку (Vmax) у хребетних (ХВ) венах, базальних венах Розенталя (БВ), прямому синусі (ПС), а також коефіцієнти реактивності (Кр) в ПС та БВ із застосуванням ортостатичного (КрпсОН та КрбвОН), антиортостатичного (КрпсАОН та КрбвАОН) навантажень. Результати. Показники кровотоку в ХВ були посилені у пацієнтів із ЦГБ, у пацієнтів з М і ГБН не відрізнялися від даних КГ. Пацієнти з М та ГБН демонстрували підсилення кровотоку по БВ. Кровотік у ПС був злегка посилений у всіх клінічних групах. Було проведено зіставлення показників венозної цереброваскулярної реактивності (ЦВР) у пацієнтів із головним болем. КрпсОН перевищував показники КГ у пацієнтів із ГБН і суттєво не відрізнявся від даних КГ у пацієнтів із М та ЦГБ. Аналогічні зміни простежувалися для КрбвОН. У всіх клінічних групах спостерігалася гіперреактивність на АОН у ПС. У пацієнтів з мігренню відзначалася гіперреактивність на АОН у ПС та БВ. У групі з ГБН відзначалася гіперреактивність як на ОН, так і АОН. При ЦГБ аналогічно групі з мігренню простежувалася нормореактивність на ОН і гіперреактивність на АОН. Висновки. 1. У пацієнтів з мігренню виявляються ознаки порушення кровотоку у БВ та ПС. 2. Для пацієнтів з ГБН характерна наявність венозної дисциркуляції, що проявляється у вигляді підвищення Vmax та гіперреактивністю на ОН в ПС та БВ. 3. У пацієнтів з ЦГБ переважають порушення відтоку в системі ХВ. 4. Гіперреактивність на АОН в ПС та БВ може бути пов'язана з субклінічною інтракраніальною гіпертензією.