Роль фізичної терапії при нетриманні сечовиділення у жінок літнього віку (аналітичний огляд наукових інформаційних джерел) - Перець, О.В.; Кононенко, Н.М.; Жаботинська, Н.В.; Галашко, В.В.; Андрюхін, Д.А.; Коц, Н.С. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета дослідження. Проведення аналітичного огляду наукових інформаційних джерел щодо застосування методів фізичної терапії для жінок літнього віку з нетриманням сечі. Матеріали та методи. Для аналізу літератури були використані наукометричні бази даних (PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science), сайти наукових фахових видань, репозиторії закладів вищої освіти. В ході проведеного дослідження проаналізовано 30 наукових публікацій із яких 22 закордонних. Результати. При консервативному лікуванні нетримання сечі у жінок літнього віку застосують різні медикаментозні засоби та методи фізичної терапії. Консервативне лікування передбачає медикаментозну терапію, поведінкову терапію (спрямовану на нормалізацію питного режиму, відмову від алкоголю та кофеїновмісних продуктів), тренування м’язів тазового дна за допомогою зворотного біологічного зв’язку (як самостійно, так і за допомогою спеціальної апаратури та обладнання), до якого додавали електростимуляцію, вагінальні конуси, вібротренінг всього тіла, екстракорпоральну магнітну іннервацію разом як один із фізіотерапевтичних методів. Висновки. Вправи з тренування м’язів тазового дна у жінок є рекомендованим коректним способом для лікування нетримання сечі у жінок у постменопаузі, незалежно від того, застосовуються вони окремо чи в поєднанні з іншими засобами. Старіння та порушення фізичних функцій суттєво впливають на частоту нетримання сечі, а консервативна поведінкова терапія та тренування м’язів тазового дна мають обмежений вплив на жінок літнього віку. У жінок з недостатньою загальною фізичною функцією фізичні вправи показали позитивний вплив на стан м’язів тазового дна. Вправи для м’язів тазового дна можуть бути оптимальним рішенням для обмеження прогресування тяжкості нетримання сечі у жінок із погіршенням фізичної функції.